Urheilusukat

Valitse kotimaiset Orivedellä valmistetut sukat!

Urheilusukat ovat iso osa suoritustasi. Mikäli haluat sellaiset sukat, jotka kestävät kovaa käyttöä, joustavat nopeissa tilanteissa ja istuvat erinomaisesti eivätkä aiheuta hiertymiä, niin silloin löydät valikoimastamme erinomaisia vaihtoehtoja urheilusukiksi.

Täältä löydät Miesten urheilusukat ja täältä naisten urheilusukat.

Suomessa valmistetut urheilusukat suomalaisten jalkoihin

Kaikki valikoimamme urheilusukat ovat meidän valmistamiamme omalla Oriveden tehtaallamme. Kun ostat sukkasi verkkokaupastamme, tuet yksityistä suomalaista yritystä ja mahdollistat työpaikkojen säilymisen ja uusien syntymisen. 

Urheilusukkiemme hinnat ovat myös hyvin edullisia, koska meillä ei ole jättimäistä tuotevalikoimaa, vaan valikoimamme koostuu tarkkaan valituista malleista. Tällöin voimme tuottaa suuria määriä yhtä sukkaparia kerralla, eikä meidän tarvitse investoida useisiin eri koneisiin tai vaihtaa koneiden asetuksia jatkuvasti.

Jos tykkäät urheilla ja haluat sukkiesi olevan hengittäviä ja hiertämättömiä, niin tilaa itsellesi kerralla useammat urheilusukat suoraan verkkokaupastamme, niin sinulla on tarpeeksi sukkia vaikka useammaksi vuodeksi kerrallaan.

leima_meilla_on_sininen_lapinakyva

Mistä tunnistat hyvät urheilusukat?

Hyvät urheilusukat voi olla vaikea tunnistaa, sillä ylipäätään sukkien materiaaliin, valmistustapaan ja istuvuuteen ei osata kiinnittää tarpeeksi huomiota. Moni ajattelee, että sukka on sukka, eikä sillä ole niinkään väliä, millainen sukka on teknisiltä ominaisuuksiltaan. 

Urheilusukat kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä huonot urheilusukat aiheuttavat hiertymiä, ne menevät kierteelle ja alkavat pussittamaan varpaiden päädystä. Siispä niinkin pienellä asialla kuin urheilusukat voi olla suuri merkitys sen suhteen, lähdetkö lenkille tai pelaamaan vai jäätkö kotiin huonojen sukkien aiheuttamien hiertymien vuoksi.

Tässä tärkeimmät vinkit, joista tunnistat hyvät urheilusukat.

1) Kestävät

Urheilusukat tulee valita niin, että ne on valmistettu kestävästä materiaalista. Kovatempoiseen urheiluun kannattaa valita sukkia, jotka on valmistettu vahvoista keinokuiduista, kuten polupropyleenista tai polyamidista. Keinokuitujen kestävyys ja joustavuus on aivan omaa luokkaansa urheilulajeissa, joissa sukka hiertyy paljon, minkä takia ne sopivat nopeatempoiseen urheiluun.

Jos etsit sukkia enemmän matalatempoiseen urheiluun, niin voit valita keinokuituisten sukkien lisäksi esimerkiksi merinovillasta valmistettuja urheilusukkia. Merinovilla on luonnon oma älykuitu, koska se on viileällä kelillä lämmin ja lämpimällä kelillä viileä.

2) Hengittävät

Liian paksut ja raskaista materiaaleista tehdyt urheilusukat eivät ole hyvä valinta, koska ne hiostavat jalkaa, imevät paljon kosteutta ja aiheuttavat siten hyvin äkkiä hiertymiä. Mitä hengittävämmät sukat ovat, sen nopeammin ne kuivuvat ja siirtävät kosteuden pois iholta ja kankaasta.

3) Hyvin istuvat

Kaikki sukkamme ovat tunnettuja siitä, että ne istuvat ”tavallista” sukkaa paremmin jalkaan. Se johtuu yksinomaan tarkasta kokotaulukostamme sekä kotimaisesta tuotannostamme, jossa on huomioitu suomalaiselle tyypillinen lesti (eli jalkaterän poikittaismitta).

Urheilusukkien kokotaulukot menevät siis muutaman koon välein, minkä ansiosta ne istuvat jalkaan miellyttävästi ilman kiristystä tai väljyyttä.

Kokonumerointimme keinokuitu- ja urheilusukissamme
• 37–38
• 39–40
• 41–42
• 43–44
• 45–47
• 48–50

Emme tee missään nimessä sukkia, jotka sopivat esimerkiksi 42–46-jalkaisille, sillä silloin niiden istuvuus kärsii todella paljon. Tuskin sinäkään laittaisit päällesi paitaa, jonka koko on M-XL (saati sitten ostaisit sellaista paitaa).

4) Joustavat

Jos harrastat nopeatemoista urheilulajia, jossa on nopeita suunnanmuutoksia tai paljon yhtäjaksoisia toistoja (esim juoksu tai vaellus), niin urheilusukan tulee joustaa. Muutoin se aiheuttaa hiertymiä ja kovettumia, jotka eivät ainakaan paranna urheilusuoritustasi.

Joustavimpia materiaaleja ovat nimenomaan keinokuidut kuten lycra, polypropyleeni ja polyamidi.

5) Kärkisaumattomuus (nopeatempoisissa lajeissa tärkeä)

Kärkisaumattomat urheilusukat tuovat lisää tilaa päkiöiden ja varpaiden tienoolle. Kärkisaumattomat urheilusukat eivät mene sukan kärjestä kurttuun eivätkä näin aiheuta kenkään inhottavalta ja hiertävältä tuntuvaa paakkua.

Kärkisaumattomuus tuo jalan lestille millin kaksi lisää tilaa, mikä auttaa jalkaa olemaan rennompi ja vähentämään siten jalan jänteisiin tulevia jännitys- ja kramppitiloja. Sukkien vaikutus on toki tällaiseen melko pieni ja asiaa tulee lähestyä aina lestillesi sopivan kengän kautta. Mutta jos sinun on mahdollista ostaa kärkisaumaton urheilusukka, niin sellainen kannattaa ehdottomasti ostaa nopeatempoisiin urheilulajeihin!

Urheilusukissamme ei ole kärkisaumaa, jolloin sukka ei mene kärjestä ja päkijöiden sivuista ruttuun tai muodosta siihen saumasta johtuvaa ”paakkua”. Tällöin jalkasi lestillä on muutama milli enemmän tilaa olla rentona ja puristamattomana, mikä voi vähentää tyypillisten urheiluvammojen syntyä. Sukkien vaikutus tähän on toki minimaalinen, ja oikea kenkä on lopulta ratkaiseva tekijä. Jos voit kuitenkin valita kärkisaumattomat urheilusukat, niin valitse kärkisaumattomat urheilusukat!

Urheilusukat ja niiden yleisimmät materiaalit

Polypropyleeni

Polypropyleeni on keinokutu, joka on erittäin yleinen materiaali urheiluvaatteissa. Suuren suosion se on saavuttanut sen äärimmäisen hyvällä kulutuksenkestolla, joten se kestää erityisen hyvin hankaavia liikkeitä. Kyseinen kuitu ei myöskään ime itseensä vettä tai kosteutta, vaan se siirtää sen suoran pois, mikä saa jalat tuntuman kuivilta.

Kuivuus ja kyky haihduttaa kosteutta on erittäin tärkeä ominaisuus rakkojen ja hiertymien ehkäisyssä. Kestävissä keinokuiduissa on myös se etu, että niitä ei tarvitse laittaa sukkaan paksua kerrosta. Tällöin sukasta tulee ohuempi, kevyempi, hengittävämpi ja joustavampi. Jos polypropyleenin painoa vertaa puuvillaan, niin polypropyleeni on 41 % kevyempi materiaali.

Polyamidi

Polyamidi on tekokuitu, joka tuo urheilusukkaan lisää lujuutta ja joustavuutta. Se on erittäin joustava, hankausliikkeitä kestävä, luja ja rypistymätön materiaali. Polyamidi pitää siis muotonsa, eikä lähde kiertymään rullalle. Tätä edesauttaa myös se, että valitset juuri oikean kokoiset sukat itsellesi.

Lycra eli elastaani

Lycra eli elastaani tuo urheilusukkiin lopullisen joustavuuden. Lycra on erittäin kestävää ja joustavaa polymeerikuitua, jota käytetään sen kestävyyden ja joustavuuden takia mm. uima-asuissa ja mäkihyppääjien puvuissa.

Coolmax (polyesteri)

Coolmax on tekninen kuitu (polyesteri) ja sen ominaisuuksiin kuuluu haihduttaa ja siirtää kosteutta pois iholta, jolloin se ehkäisee hiertymien syntymistä. Erittäin joustava ja kestävä muiden keinokuitujen tapaan

Puuvilla ja merinovilla

Puuvilla ja merinovilla sopivat hyvin sellaisiin urheilusukkiin, joita et käytä nopea ja kovatempoisessa urheilussa. Ne eivät ole läheskään yhtä joustavia tai kulutusta kestäviä kuin urheilusukissa käytettävät keinokuidut. Puuvilla on takuuvarma valinta sukkaan kuin sukkaan ja se tuntuu mukavalta jalassa.

Merinovilla on hieman edistyneempi villalaatu, joka hengittää ja tuntuu lämpimällä viileältä ja viilessä lämpimältä!

Tilaa kotimaiset urheilusukat verkkokaupastamme. Saat ne 1-3 arkipäivän toimituksella ja tuet samalla suomalaista yrittäjyyttä!